Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i šefica Agencije za regionalni razvoj i Upravljačkog tijela INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Stella Arneri potpisali su juče u Dubrovniku ugovor za projekat ‘Bolji pristup rastu: klasteri i konkurentnost-umrežavanje u jadranskom regionu-BACAR‘.

Projekat BACAR odobren je za finansiranje, nakon prvog poziva za dostavu projektnih predloga u okviru navedenog trilateralnog programa. Svečanom potpisivanju prisustvovali su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i državna sekretarka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nikolina Klaić.

Pomenuti projekat je takođe jedini koji je odobren za finansiranje u okviru prvog poziva za projekte INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020, u kojem se crnogorski korisnik pojavljuje u ulozi vodećeg partnera, što predstavlja veliki uspjeh i još jednu dobru referencu za Opštinu Kotor u oblasti privlačenja sredstava iz EU fondova.

Ukupan budžet projekta je 1.020.000 eura za sve partnere. Cilj projekta je obezbjeđivanje podrške razvoju preduzetništva kroz jačanje institucionalne infrastrukture, podsticanje udruživanja malih i srednjih preduzeća kroz klastere i promocija preduzeća kroz razvoj elektronskog poslovanja.

Sa crnogorske strane partner Opštini Kotor je Privredna komora Crne Gore sa budžetom od 92.600 eura, a budžet za Opštinu Kotor je 215.000 eura.

Iz Republike Hrvatske partner na projektu je Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a iz Bosne i Hercegovine partneri su Ministarstvo gospodarstva/privrede Hercegovačko-neretvanske županije/kantona i PKRS-Područna privredna komora Trebinje.

Imajući u vidu da je specifični cilj ovog programskog prioriteta jačanje institucionalne infrastrukture i usluga kako se bi se povećala konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja u programskom području, dio sredstava u iznosu od 33.700 eura biće namijenjen adaptaciji Centra za kulturu, za potrebe centra za podršku biznisu u oblasti kreativne industrije, kao jednog od tri regonalna biznis centra.

U sve tri zemlje (na pilot teritorijama: Kotor-Boka Kotorska, Mostarski okrug i Trebinje, Splitsko-Dalmatinska županija) će se raditi na uspostavljanju i/ili jačanju po tri klastera. Klasteri su kreativna industrija, turizam i agro-ruralna mala proizvodnja i prerada (voće, povrće, ljekovito bilje).

Opština Kotor će, kao vodeći partner na projektu, voditi računa o tome da se sve aktivnosti metodološki na isti način sprovode i da se pozitivna iskustva ili pitanja relevantna za sve zemlje iskomuniciraju među prekograničnim partnerima.

Projekat je od velikog značaja za regiju u kontekstu umrežavanja biznisa u tri navedena sektora.

Model koji će Opština Kotor razviti kroz ovaj projekat biće pozitivan primjer klasterizaciji u regionu, odnosno uvezivanju biznisa i doprinijeće poboljšanju saradnje tri regije, te obezbijediti zajednički nastup ka trećim tržištima.

(STRUČNA SLUŽBA PREDSJEDNIKA OPŠTINE)

Share

Subscribe to Our Newsletter

Be informed about all project activities and events